Pekaři sice v dnešní době zavážejí čerstvým chlebem obchody až čtyřikrát denně a spotřebitelé upřednostňují menší balení a častější frekvenci nákupu pekárenských výrobků, přesto je správné uchování chleba stále aktuální.
Stárnutí chleba je přirozeným procesem v důsledku fyzikálně-chemických změn a jeho důsledkem je ztráta pružnosti střídy a nárůst drobivosti – chléb zkrátka vysychá.
Nejrychleji toto vysychání probíhá při teplotě 0 až 10 stupňů, proto chléb rozhodně nepatří do ledničky, což je v posledních letech velice častý jev v mnoha domácnostech. Chléb bychom neměli dávat ani do igelitových pytlíků!
S rostoucí teplotou tzv. retrogradace škrobu zpomaluje a při teplotě 50 stupňů se prakticky zastavuje, s vyšší teplotou však se zvyšuje nebezpečí plesnivění výrobku.
Doporučená teplota pro skladování chleba je 20 až 25 stupňů a stále platí recept našich babiček a prababiček: uchovávat chléb v čisté utěrce nebo plátně. Tento způsob totiž umožňuje chlebu dýchat.
Pokud chceme mít čerstvý chléb doma k dispozici pro mimořádné situace, lze stárnutí chleba zastavit v mrazáku při teplotě nižší než je minus 18 stupňů. Zamrazený chléb by měl být v umělohmotném obalu. Chléb pak rozmrazíme buď samovolným oteplováním v místnosti, nebo v mikrovlnné troubě, což je samozřejmě rychlejší.
Čtěte dále
možná jste nevěděli, že...
Krásná a zdravá slunečnice
Jedním z nejoblíbenějších výrobků z řady chlebů Delta Cerea je Chléb Slunečnicový. Slunečnice roční, latinsky Helianthus annuus, je jednoletá rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Je nejen krásná, ale i zdravá. Původně pochází z…

Lněný chléb pro zdraví
Lněné semeno podle průzkumů v denní dávce 10 až 20 g přináší lidskému organismu nezpochybnitelný užitek. Pekaři to vědí, ale přesto je lněné semeno mezi spotřebiteli stále nedoceněno. Len setý je užitečná…

Vláknina zasytí na dlouho
Základem naší stravy by měly být celozrnné cereálie, které obsahují pro tělo velmi důležitou a zdraví prospěšnou vlákninu, naopak bílé pečivo a sladkosti bychom měli konzumovat daleko méně. Bohužel až třetina z…