Těžko si lze představit pekárenský obor bez žita. Tato obilnina je svou nízkou náročností na klimatické podmínky nejvíce rozšířena v zemích s mírným a chladným podnebím.
Žitná mouka je základní složkou chleba, perníků a perníkových produktů, je také využívána na přípravu těstovin.Nutriční hodnota žita je velmi vysoká. Obilky obsahují asi 70 % sacharidů, 9 – 15 % bílkovin, 1,5 % tuku, důležitou vlákninu a pestrou škálu minerálních látek (draslík, fosfor, železo, síru, fluor a další).
V minulosti bylo žito ceněno i pro jeho příznivé léčebné účinky. Žitné otruby se používaly k obkladům. Proti horečce byl připravován nápoj z opražených kůrek žitného chleba zalitých vodou. Na záněty se přikládalo těsto ze žitné mouky a medu připravované na mírném ohni. Dnes je známo, že celozrnná žitná mouka blahodárně působí na činnost střev, proti zácpě, hemoroidům a nádorům.
Žitná mouka obsahuje dostatek lepku na přípravu vhodného chlebového těsta. Samožitný chléb, zvaný také „pumprnikl”, má oproti pšeničnému silnější kůrku, drobnější póry a pevnější střídku. Je hutnější a šťavnatější, s intenzivní vůní. Je sytý a vyznačuje se delší přirozenou trvanlivostí.
Žito ale nevyužívají jen pekaři pro své výrobky. V USA se vyrábí z žita určité druhy whisky, u nás doma, především na Moravě, se z žita destiluje žitná kořalka, známější pod názvem režná.
Čtěte dále
možná jste nevěděli, že...
Co označují GDA ikony?
GDA ikony (GDA je anglická zkratka Guideline Daily Amounts, překládáme jako doporučené denní množství) uvádí podíl jedné specifikované porce konkrétní potraviny na denním příjmu energie a hlavních živin na osobu. Protože se…

Nový trend – chia semínka
Co se skrývá pod názvem chia? Chia jsou drobná semínka rostliny šalvěje hispánské (Salvia hispanica) z čeledi hluchavkovitých. Chia pochází ze Střední Ameriky a v dobách Aztéků patřila spolu s kukuřicí, fazolemi…

Jak správně uchovávat čerstvý chléb
Pekaři sice v dnešní době zavážejí čerstvým chlebem obchody až čtyřikrát denně a spotřebitelé upřednostňují menší balení a častější frekvenci nákupu pekárenských výrobků, přesto je správné uchování chleba stále aktuální. Stárnutí chleba…