Co se skrývá pod názvem chia? Chia jsou drobná semínka rostliny šalvěje hispánské (Salvia hispanica) z čeledi hluchavkovitých. Chia pochází ze Střední Ameriky a v dobách Aztéků patřila spolu s kukuřicí, fazolemi a amarantem mezi základní kameny jídelníčku tehdejších obyvatel. Chia semínkům se přezdívalo také „potrava běžců“, protože dokáže poskytnout energii a výdrž pro extrémní fyzické výkony.
Jedním z hlavních přínosů těchto semínek je vysoký obsah vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin omega 3. Tyto esenciální mastné kyseliny si tělo nedokáže samo vytvořit a je tedy potřeba zajistit kvalitní přísun prostřednictvím pestré stravy. Omega 3 mastné kyseliny hrají pro naše zdraví důležitou roli, například jsou silnými antioxidanty, mají protizánětlivý a protirevmatický účinek, zlepšují paměť a koncentraci, mají blahodárný vliv na srdce a cévy, buněčné stěny, nervy a imunitu a v neposlední řadě snižují hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi.
Nezanedbatelný je také obsah vápníku, železa, manganu, fosforu, a zinku. Z vitamínů pak především vitamíny skupiny B, a dále A, C či E.
Chia semínka vynikají svým hydrofilním charakterem – jsou schopná vázat vodu až do desetinásobku svého objemu, čímž vytvářejí hustý gel. Nedávné studie potvrdily, že tento gel může pozitivně ovlivňovat proces trávení a zpomalovat přeměnu sacharidů na jednoduché cukry. Energie přijímána potravou se tak uvolňuje postupně a je tělem mnohem účelněji využita. Semínka lze tedy také doporučit při redukčních dietách a cukrovce.
Čtěte dále
možná jste nevěděli, že...Krásná a zdravá slunečnice
Jedním z nejoblíbenějších výrobků z řady chlebů Delta Cerea je Chléb Slunečnicový. Slunečnice roční, latinsky Helianthus annuus, je jednoletá rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Je nejen krásná, ale i zdravá. Původně pochází z…
Žito – životodárná obilnina
Těžko si lze představit pekárenský obor bez žita. Tato obilnina je svou nízkou náročností na klimatické podmínky nejvíce rozšířena v zemích s mírným a chladným podnebím. Žitná mouka je základní složkou chleba,…
Bílé, nebo tmavé pečivo?
Existuje několik důvodů, proč dát přednost tmavému pečivu před bílým – tmavé pečivo obsahuje mnohem větší množství vlákniny, vitamínů a dalších důležitých živin než pečivo bílé. Je to dáno použitím celozrnné mouky…