Lněné semeno podle průzkumů v denní dávce 10 až 20 g přináší lidskému organismu nezpochybnitelný užitek. Pekaři to vědí, ale přesto je lněné semeno mezi spotřebiteli stále nedoceněno.
Len setý je užitečná plodina, semeno se využívá jako potravina, stonky pro výrobu látek, lněný olej slouží k výrobě barev, zbytky se využívají jako krmivo pro hospodářská zvířata. Využití je tedy stoprocentní.
Výživové hodnoty lněného semena mají vliv na prevenci srdečně cévních onemocnění, působí pozitivně na nervovou soustavu a duševní vývoj (nenasycené mastné kyseliny), lněné semeno obsahuje dietní vlákniny i fytoestrogeny.
Důležité je lněná semena před konzumací rozdrtit mletím, případně dobře rozkousat, jinak pozitivní účinky nevyužijeme. Důležité je po požití dostatečné množství tekutin, jinak působí zácpu.
Čtěte dále
možná jste nevěděli, že...
Vláknina zasytí na dlouho
Základem naší stravy by měly být celozrnné cereálie, které obsahují pro tělo velmi důležitou a zdraví prospěšnou vlákninu, naopak bílé pečivo a sladkosti bychom měli konzumovat daleko méně. Bohužel až třetina z…

Jak správně uchovávat čerstvý chléb
Pekaři sice v dnešní době zavážejí čerstvým chlebem obchody až čtyřikrát denně a spotřebitelé upřednostňují menší balení a častější frekvenci nákupu pekárenských výrobků, přesto je správné uchování chleba stále aktuální. Stárnutí chleba…

Pšenice – královna mezi obilovinami
Královnou obilovin – alespoň pro pekaře – je bezesporu pšenice setá. Starověké národy ji začaly pěstovat asi v 6. tisíciletí př. n. l. V dlouhé historii postupně nahrazovala nejen pluchaté pšenice (jednozrnku,…