Co se skrývá pod názvem chia? Chia jsou drobná semínka rostliny šalvěje hispánské (Salvia hispanica) z čeledi hluchavkovitých. Chia pochází ze Střední Ameriky a v dobách Aztéků patřila spolu s kukuřicí, fazolemi a amarantem mezi základní kameny jídelníčku tehdejších obyvatel. Chia semínkům se přezdívalo také „potrava běžců“, protože dokáže poskytnout energii a výdrž pro extrémní fyzické výkony.
Jedním z hlavních přínosů těchto semínek je vysoký obsah vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin omega 3. Tyto esenciální mastné kyseliny si tělo nedokáže samo vytvořit a je tedy potřeba zajistit kvalitní přísun prostřednictvím pestré stravy. Omega 3 mastné kyseliny hrají pro naše zdraví důležitou roli, například jsou silnými antioxidanty, mají protizánětlivý a protirevmatický účinek, zlepšují paměť a koncentraci, mají blahodárný vliv na srdce a cévy, buněčné stěny, nervy a imunitu a v neposlední řadě snižují hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi.
Nezanedbatelný je také obsah vápníku, železa, manganu, fosforu, a zinku. Z vitamínů pak především vitamíny skupiny B, a dále A, C či E.
Chia semínka vynikají svým hydrofilním charakterem – jsou schopná vázat vodu až do desetinásobku svého objemu, čímž vytvářejí hustý gel. Nedávné studie potvrdily, že tento gel může pozitivně ovlivňovat proces trávení a zpomalovat přeměnu sacharidů na jednoduché cukry. Energie přijímána potravou se tak uvolňuje postupně a je tělem mnohem účelněji využita. Semínka lze tedy také doporučit při redukčních dietách a cukrovce.
Čtěte dále
možná jste nevěděli, že...Pšenice – královna mezi obilovinami
Královnou obilovin – alespoň pro pekaře – je bezesporu pšenice setá. Starověké národy ji začaly pěstovat asi v 6. tisíciletí př. n. l. V dlouhé historii postupně nahrazovala nejen pluchaté pšenice (jednozrnku,…
Vláknina zasytí na dlouho
Základem naší stravy by měly být celozrnné cereálie, které obsahují pro tělo velmi důležitou a zdraví prospěšnou vlákninu, naopak bílé pečivo a sladkosti bychom měli konzumovat daleko méně. Bohužel až třetina z…
Bílé, nebo tmavé pečivo?
Existuje několik důvodů, proč dát přednost tmavému pečivu před bílým – tmavé pečivo obsahuje mnohem větší množství vlákniny, vitamínů a dalších důležitých živin než pečivo bílé. Je to dáno použitím celozrnné mouky…